• Villa invite banner 2

Flipping Rooms to Create an Open Concept

This month’s featured project is actually the second half of the project we had shared with you back in February. (Click here to see that half of the project) In that newsletter, we showed you how we updated their existing patio by adding a screened porch to help create a relaxing area they could enjoy without worrying about bugs. After finishing that exterior work, we moved inside and remodeled their first floor. Let me share with you how we were able to remodel and transform the interior of their entire first floor.

The back half of the existing home had a dinette, a kitchen and a dining room all in a row, but separated by walls. To give them more of an open concept and make the entire space look bigger, we flipped the location of the kitchen and the dining room and removed the walls separating them.

Before After

We also removed the walls and closet in the entryway to make that area feel bigger and more inviting to guests entering the home.

Before After

To start, we used Luxury Vinyl Plank (LVP) flooring for its durability which looks like a beautiful wood floor that contrasts very well with the light tone cabinets. The hickory cabinets added a warm touch to this kitchen and we added under cabinet lights to the wall cabinets to help show off the tile backsplash.

Before After

Moving the kitchen added space to have an informal dining area on the open end of the kitchen, and also added room to install a central island that also incorporated some sitting space. So now there is a large open area in the home to cook, converse, and spend time with family and friends that come to visit!

Before After

Our goal is always give the homeowners the most for their money. One way we did this in this project was we took all the existing hollow core single panel doors to our lumber and millwork provider and had them duplicate them in a 6 panel style solid oak door. This eliminated the need to remove and re-trim the doors, saving time, material, and labor costs! Notice the fullview door leading to the basement. The glass helps to allow extra light from upstairs to the lower level.

Before After

We also ReFreshed the powder bathroom adjacent to the kitchen and family room as this is the main bathroom guests use. A new granite countertop, tile backsplash, plumbing fixtures and a fresh coat of paint help update the space for a fresh new warm feeling.

Before After

We were so glad to renovate this home and bring our clients plan to fruition. Do you have an idea for your own home? We would love the opportunity to work with you!