• Villa invite banner 2

Featured Project- Adding Space by Knocking Down Walls

We would like to share our featured remodel project where we transformed three separate rooms into one larger room. The existing a living room, dining room and kitchen were separated by walls which split up and defined each space independently.  If you have ever seen an episode of HGTV’s Property Brothers, you know that the latest trend in home remodeling is to knock down a load bearing wall and create an open concept in your home. Well, that’s exactly what our client wanted with their home, and did we deliver? Yes, we did!

Before After

Our goal for this project was to remove the central walls that separated the living room, dining room, and kitchen to create a larger feeling, welcoming space. Now, the family has a more connected feeling in this home’s main level. A new island offers valuable additional countertop space while still helping to define the connected spaces without closing them off. The beautiful quartz countertop in now the focal point in the middle of the room where the family will gather.

Before After

The central wall running between the living room and kitchen was a load bearing wall that we needed to account for. Before we removed the walls, we added a large beam up in the attic where it was out of sight to support the loads. This was done from the exterior by removing siding, cutting a hole in the side of the house, and sliding four beams to carry the load of the enlarged 24-foot span. 


To the Property Brothers, this would have been a dramatic surprise and added thousands of dollars. Luckily for our clients, we did our due diligence and this was planned for before any work was actually started.

 

 

 

 

 

 

Before After

Reusing existing materials where possible is not only green, but can also help cut down on costs in a remodel project. When done correctly, we can avoid many headaches in the building process as it eliminates the need to custom match colors and profiles of the existing materials. In this particular project, our clients wanted to keep the oak crown molding and base molding so we salvaged these materials from the walls that were removed and were able to reuse them.

Before After

The results speak for themselves as this new open floorplan helped three separate rooms transform into one larger room. We were happy to help transform this area into a more family oriented space for our clients, that they are sure to enjoy for years to come. If you have a remodeling project in mind, we would love the opportunity to talk to you about making it a reality!